Pentru a putea înțelege ce sunt petele pigmentare trebuie mai întâi să înțelegem ce le produce.
Ce este melanina?
Melanina este pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor și este produsă de melanocitele din stratul cel mai profund (stratul bazal) al epidermei. Melanocitele adăpostesc melanina în vezicule intracelulare numite melanozoni, iar cheratinocitele o transportă spre suprafața pielii.
Majoritatea oamenilor se nasc cu aproximativ același număr de melanocite, dar dacă aceste celule sunt programate genetic să producă mai puțină melanină, atunci pielea, ochii și părul pot fi de culoare deschisă. Persoanele cu părul, ochii și pielea închisă la culoare produc mai multă melanină.
Există 3 tipuri de melanină în organism
EuMelanina și FeoMelanina dictează culoarea părților vizibile ale corpului, iar neuromelanina se găsește în creier și dictează culoarea unor părți din creier.
Persoanele cu o cantitate mai mare de EuMelanină sunt în general cu părul, ochii și pielea mai închise la culoare, iar persoanele cu o cantitate mai mare de FeoMelanină sunt în general blonde sau roșcate, cu pielea și ochii deschiși la culoare.
EuMelanina protejează pielea prin absorbția razelor UV, însă FeoMelanina nu poate face acest lucru. De aceea persoanele blonde și roșcate, cu pielea deschisă la culoare, sunt mai sensibili și se ard mai repede atunci când se expun la soare.
Rolul melaninei
Pe lângă rolul în colorarea pielii, melanina mai are și alte roluri precum acela de a proteja epiderma împotriva razelor ultraviolete și împotriva luminii albastre, prin absorbția acestora, astfel că materialul genetic este protejat de distrugere.
De asemenea atunci când există o acumulare mai mare de radicali liberi în celule, melanina lucrează pentru ai elimina și stimulează activarea antioxidanților pentru a lupta împotriva îmbătrânirii premature și stresului oxidativ.
Există studii care spun că melanina ar avea de asemenea și rol de protecție a intestinelor, ficatului și a întregului sistem imunitar, însă deocamdată sunt prea puține date care confirmă acest lucru.
Ce sunt petele pigmentare?
Variațiile de culoare din piele sunt date de modificări în producția de melanină și cauzate de diferiți factori interni (factorul genetic, vârsta, inflamații, sarcina, tulburări hormonale, diferite boli sau factori externi (expunerea la soare, anumite produse cosmetice).
Petele pigmentare sunt cauzate de aglomerarea excesivă de melanina în straturile pielii și pot acoperii de la zone mici, până la zone extinse de pe corp. De cele mai multe ori hiperpigmentarea este inofensivă, însă există și cazuri în care aceasta este unul din simptomele unei boli precum boala Addison sau hemocromatoza.
Tipuri de pete pigmentare
1. Melasma este caracterizată de aglomerarea de melanină dispusă sub formă de pete maronii pe anumite zone de pe față sau corp. Afectează în general zona frunții, nasului, bărbiei, obrajilor și deasupra buzei superioare.
2. Pete solare sau lentigine solare și pete de bătrânețe sau lentigine senile apar la oamenii în vârstă, fiind cauzate de expunerea prelungită la soare pe o perioadă extinsă de timp. Apar în general pe zonele cele mai expuse la soare.
3. Pete postinflamatorii cauzate de inflamații sau răni, cele mai comune fiind cauzate de acnee, ciupituri de insecte sau zgârieturi.
Prevenția împotriva hiperpigmentării
Este relativ ușor să ne protejăm de efectele neplăcute datorate expunerii la soare, deci implicit de petele pigmentare. Tot ce trebuie să facem este să evităm expunerea la soare în intervalul orar 11-16 când acesta arde mai tare, să folosim cremă cu factor de protecție solară pe toate zonele expuse la soare și să avem îmbrăcăminte adecvată.
Pentru zona de față, gât, decolteu și mâini este indicat să folosim pe toată perioada anului cremă cu SPF30 sau mai mult. Crema Multi Sun Protector (SPF 30) de la NOON protejează atât împotriva razelor ultraviolete, împotriva celor infraroșii cât și a radicalilor liberi. Multi Sun Protector crește rezistența celulară în condiții de stres și asigură hidratarea optimă a pielii.
Este recomandat să reaplicăm factorul de protecție la aproximativ 2 ore, însă acest lucru este destul de dificil dacă avem machiaj deja aplicat. Pentru această problemă specialiștii AZEENA vă recomandă pudra Brush&Go de la NOON cu SPF 50 care poate fi reaplicată ori de câte ori este nevoie, chiar și peste machiaj.
Cum tratăm petele pigmentare?
S-au dezvoltat în ultima perioada diferite tratamente eficiente împotriva hiperpigmentării. În cadrul Clinicii AZEENA, puteți beneficia de câteva dintre cele mai bune tehnologii folosite în această problemă.
Oxygeneo Illuminate este un tratament complex care curăță, oxigenează pielea, hidratează și uniformizează textura și nuanța pielii. Acidul kojic, vitamina C, extractul de opuntia, morcovul, scoarța de arbore, derivații de aminoacizi, trigliceridele, jojoba, uleiul de argan, vanilie și un complex din extract de coada-calului sunt câteva dintre ingredientele active care vor face că tenul dumneavoastră să devină mai luminos și uniform.
Laserul ClearLift și Laserul Dye-VL de pe platforma Harmony XL Pro acționează asupra petelor pigmentare în profunzime, la diverse adâncimi în piele, distrugând acumulările de melanină din celule. Pe lângă acest efect, ClearLift mai stimulează regenerarea celulară, prin producerea de elastină și colagen nou. Chiar și petele pigmentare vechi vor dispărea, cearcănele vor fi estompate și pielea devine mai întinsă.
Substanțele active cu rol în estomparea petelor pigmentare pot fi administrate local, cât mai profund, cu ajutorul aplicatorului IMPACT de pe platforma Accent Prime, care folosește ultrasunetul pentru a crea un efect acustic ce „împinge” substanța activă adânc în piele.
Îngrijirea la domiciliu
Pentru a menține și potența rezultate obținute în clinică, este recomandat să folosiți acasă produse cosmetice profesionale care să lupte împotriva aceleiași probleme.
Double White de la NOON conține o combinație de Serum cu vitamina C 11S (11% din vitamina C stabilă, derivată), Azelaic 20 (acid azelaic 20%) și Alpha Arbutin (5%). Acest amestec puternic contribuie la reducerea decolorării, echilibrează tonusul pielii și protejează structura pielii de radicalii liberi. Aditivul DermShieldTM permite utilizarea cremei fără a provoca iritații.
Serumul de Vitamina C cu concentrația de 11% (derivați stabili) este utilizată ca o componentă puternic strălucitoare, care absoarbe radicalii liberi din toate straturile de piele, îmbunătățind producția și cantitatea de fibre de colagen. Acest ser luptă cu succes împotriva îmbătrânirii tenului și petelor pigmentare.
Lift & Whitening Peptide Complex este un amestec eficient și concentrat de ingrediente utilizate pentru a obține o piele mai întinsă și mai luminoasă.
Ai și tu pete pigmentare? Hai în clinica AZEENA să găsim cea mai bună soluție pentru tine!
Comments