top of page

Vitamine și minerale care pot îmbunătăți nivelul de energie



Sunt zile în care te simți demotivat și fără energie?! Soluția ar putea fi foarte simplă. Există o serie de vitamine și minerale esențiale care ajută la menținerea nivelului de energie și la funcționarea optimă a organismului, cum ar fi:

Vitamina B12

este necesară pentru formarea eritrocitelor și pentru funcționarea normală a sistemului nervos central. Aceste funcții contribuie la menținerea unui nivel adecvat de energie, la reducerea oboselii și a epuizării. Vitamina B12 se găsește în principal în alimente de origine animală, cum ar fi: carnea (în special carnea de vită și de pasăre), peștele, ouăle și produsele lactate.

Vitamina D

este o vitamină solubilă în grăsimi care are un rol important în menținerea sanătății oaselor și a sistemului imunitar. Pe lânga acestea, studiile au arătat că vitamina D poate juca și un rol important în susținerea nivelului de energie din organism. Vitamina D poate fi obținută din alimente și din expunerea la soare. Alimentele bogate în vitamina D includ: pește gras (cum ar fi tonul, somonul și heringul), ulei de pește, lapte fortificat cu vitamina D, cereale fortificate, ouă si ciuperci.

Fierul

este un mineral important pentru producerea de hemoglobină, care transportă oxigenul în corp. Deficitul de fier poate duce la simptome precum oboseală și slăbiciune, paliditate, fragilitate a unghiilor, amețeală și dureri de cap. Fierul se găsește în alimente precum carne, organe, leguminoase, cereale integrale și legume cu frunze verzi.


În concluzie: micile obiceiuri zilnice de a consuma alimente sănătoase, bogate în vitamine și nutrienți, chiar au un impact major asupra stării noastre fizice și psihice.


Ai grijă de sănătatea ta!

Iar dacă simți că ai nevoie de susținere din partea unui profesionist, cu drag te aștept la clinica AZEENA.

Beatrix Barbulov - Medic Nutriționist-dietetician

Recent Posts

See All
bottom of page