Sunt de părere că nu este obligatoriu ca dieta noastră, stilul nostru alimentar, să aibă un nume, ci poate avea influențe din diverse tipuri de alimentație atâta timp cât sunt realiste și sustenabile. Interesul pentru dieta mediteraneană a apărut în anii 1950, când s-a observat că bolile cardiovasculare nu erau la fel de frecvente în țările mediteraneene precum în SUA. De atunci, numeroase studii au confirmat că dieta mediteraneană ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și la complicațiile acestora.
Ce este Dieta Mediteraneană?
Nutriție: Dieta mediteraneană este un tip de alimentație care stă la baza bucătăriilor tradiționale din Grecia, Italia și alte țări care se învecinează cu Marea Mediterană, cu mențiunea că este încă dificil de implementat în afara acestei regiuni.
Acest tip de alimentație este în principal plant-based și se caracterizează prin consumul de cereale integrale, legume, leguminoase, fructe, nuci, semințe, ierburi aromate și mirodenii, iar uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi.
Peștele, fructele de mare, lactatele și carnea de pasăre sunt recomandate în cantitate moderată, iar carnea roșie și dulciurile consumate doar ocazional. Peștele gras, cum ar fi macroul, heringul, sardinele, tonul albacore și somonul sunt bogați în acizi grași omega-3. Aceste grăsimi polinesaturate ajută la combaterea inflamației din organism.
Acizii grași Omega-3 ajută, de asemenea, la scăderea trigliceridelor, la reducerea coagulării sângelui și la reducerea riscului de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
Consumul regulat de grăsimi nesaturate, fibre, glucide cu IG scăzut, antioxidanți și vitamine, precum și cantități adecvate de proteine de origine animală.
Dieta mediteraneană este recunoscută drept una dintre cele mai sănătoase tipuri de alimentație și este recomandată în ghidurile internaționale printre modelele de alimentație sănătoasă datorită caracteristicilor sale precum: consumul regulat de grăsimi nesaturate, fibre, glucide cu IG scăzut, antioxidanți și vitamine, precum și cantități adecvate de proteine de origine animală.
Numeroase studii de-a lungul mai multor decenii au arătat că adoptarea unei diete mediteraneene poate proteja împotriva bolilor legate de insulinorezistență, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul tip 2, boala ficatului gras nonalcoolic, deficiența cognitivă, cancer mamar și boală cronică de rinichi.
Mecanismele benefice ale acestui tip de alimentație implică reducerea markerilor de stres inflamator și oxidativ și îmbunătățirea profilului lipidic, a sensibilității la insulină și precum și a proprietăților antiaterosclerotice și antitrombotice. În plus, modelul de dietă mediteraneeană este privit ca preveție primară a sindromului metabolic. Având în vedere legătura strânsă dintre SOP, obezitate, inflamație și insulinorezitență, dieta mediteraneeană pare să fie o strategie potrivită pentru managementul SOP.
Mecanismele benefice ale acestui tip de alimentație implică reducerea markerilor de stres inflamator și oxidativ.
În plus, a trăi în stil mediteranean înseamnă, de asemenea, să fii activ fizic și să împarți mesele cu cei dragi. Enjoy it!
La Clinica AZEENA poți beneficia de un plan personalizat de nutriție adaptat stilului tău de viață și obiectivelor pe care vrei să le atingi. Te așteptăm la o programare la nutriționistul nostru Beatrix Barbulov!
Comments