top of page

Detoxifierea - mit sau realitate?



Detoxifierea este un proces natural care se petrece în organismul uman prin intermediul ficatului, rinichilor și a sistemului limfatic.

Dar, ce este detoxifierea și ce înseamnă pentru majoritatea oamenilor?

În ziua de azi, cei mai mulți dintre noi ne bombardam organismul cu alimente care, în timp, pot fi nocive pentru organism: grasimi, zaharuri, dulciuri, prăjituri, prăjeli, carne cu hormoni de creștere sau pesticide din legume și fructe. Toate acestea, în timp, pot duce la acumulare de grăsime, kilograme în plus, lipsa energiei, chiar și dezvoltarea unor boli.

Detoxifierea organismului se referă la ajutorul pe care-l oferim organismului de a-și da un ”restart”, de a curăța anumite organe pentru ca, ulterior, să lucreze la un randament maxim.


Pentru a avea mai multă energie, vitalitate și o stare generală mai bună este important să îi oferim corpului nostru o pauză.

În urma unei detoxifieri sănătoase, îți poți curăța vilozitățile intestinale din tubul digestiv, colonul, ficatul, rinichii și poți reduce considerabil nivelul colesterolului, al trigliceridelor, retenția de apă sau celulita și te poți bucura de o piele mai radiantă și sănătoasă.

Chiar dacă pe internet găsești o multitudine de rețete minune, detoxifierea este un proces. Dietele stricte, doar pe baza de sucuri nu sunt foarte recomandate, mai ales dacă ești obișnuit sa mananci o cantitate mai mare de alimente. Ceea ce nu ne dorim în timpul unei cure de detoxifiere este să pierdem din masa musculară, astfel este important să consumam alimente bogate în proteină vegetală.

Cele mai importante organe ce trebuiesc curățate sunt tubul digestiv, ficatul, rinichii și sistemul limfatic.

La nivel intestinal avem așa numitele microvilozități, care de cele mai multe ori sunt “îmbâcsite” cu grăsimi și toxine. În acest caz, nutrienții nu mai pot fi absorbiți la fel de bine, chiar dacă tu ai avut o masă sănătoasă.

De asemenea, detoxifierea colonului joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului, fiind necesara eliminarea reziduurilor stagnate, ce pot deveni toxice și cancerigene.

Ficatul este organul cu cele mai multe și diversificate funcții din organism. Un ficat gras, blocat favorizează acumularea de grăsime în exces. Grăsimea, mai ales cea viscerală, care se acumulează în jurul organelor este cea mai periculoasă, deoarece poate scădea considerabil speranța de viață. Aceasta actionează ca o glandă endocrină, care produce hormoni proprii, ce creează inflamație în tot organismul.


Sistemul limfatic este o rețea imensă de vase transportatoare de limfă, noduli limfatici și limfocite, cu rol de detoxifiere a organismului, eliminarea toxinelor și a compușilor reziduali.

Spre deosebire de sistemul venos, ce beneficiază de o pompă pentru o bună funcționare, sistemul limfatic are nevoie de suport pentru a funcționa. Persoanele sedentare sunt cele mai afectate de simptomele unui drenaj limfatic slab: celulita, retenție de apă, stare de oboseală, apatie și creștere în greutate.

Cea mai bună metodă de a-ți activa sistemul limfatic este mișcarea. Dacă nu ești fan sală, plimbarile de 20-30 de minute pot face o mare diferență în felul în care te simți. Sauna sau masajul sunt și ele de ajutor cand vine vorba de simularea sistemului limfatic.


Beneficiile Detoxului:

  • O piele vizibil mai radiantă

  • Reducerea inflamației în corp

  • Curățarea organismului de elementele toxice

  • O bine-meritată pauză oferită organismului

  • Funcționare corectă a organelor

  • Menținerea unei greutăți optime

  • Mai multă energie și o stare de bine

O alimentație pro-regenerativă te va ajuta în procesul de a-ți menține corpul în cea mai bună stare de funcționare, reduce inflamația și stresul oxidativ, elemente importante în menținerea vitalității organismului. Detoxifierea poate fi un stil de viață. Când simți că organismul tău e mai leneș, oferă-i răgazul necesar câteva zile.

Ce poți să faci?

Optează pentru alimente cât mai naturale, de origine vegetală. Poți consuma alimente lichide precum smoothie-uri din fructe și legume sau supe creme care îți vor aduce aportul de nutrienți necesari, fără a supune corpul la stresul de a digera mâncarea. Încearcă de 2 ori pe săptamână să renunți la carne și să adopți o alimentație bazată doar pe legume.

Dacă ai făcut excese, poți alege să nu mănânci micul dejun, să ai o masă slab calorică și să introduci în rutina ta ceaiuri ce te vor ajuta la reducerea inflamației din organism.

Dimineața pe stomacul gol este recomandat sa consumi o cană de ceai cu lămâie, ghimbir și turmeric, un adevărat elixir, atât pentru sistemul digestiv, cu rol de a curăța și activa organismul, cât și un adjuvant al sistemului imunitar. Noi l-am testat și împărtășim cu tine rețeta :)

Elixir pentru sănătate:
  • 500 ml apă

  • o bucată rădăcină ghimbir curățată sau ½ linguriță praf de ghimbir

  • 1 linguriță scorțișoară

  • ½ linguriță turmeric

  • sucul de la o jumătate de lămâie, cealaltă jumătate tăiată felii și adaugate în apă

Puneți toate ingredientele împreună și lăsați-le să dea în clocot. Pentru un gust mai bun, puteți adăuga și miere la final. Enjoy :)

Pentru mai multe tipsuri despre sănătate, vă puteți abona la newsletter-ul nostru.





Recent Posts

See All
bottom of page