Somnul este una dintre nevoile vitale ale omului, pe lângă nevoile de a bea, a mânca și a ne reproduce. Este obiceiul zilnic cel mai util și eficient prin care reușim să ne restabilim sănătatea trupului și a minții, fiind unul dintre principalii factori implicați în reglarea stării de echilibru (homeostazie) din organismul omenesc.
Acest obicei al viețuitoarelor de a dormi a evoluat odată cu ele, de aici se deduce că trebuie să aibă beneficii uriașe pentru acestea.
Dormim pentru o întreagă varietate de beneficii, care ne ajută corpul și creierul, observându-se că nu există în corpul nostru nici un proces cerebral sau organ important căruia să nu îi fie influențată funcționarea datorită somnului.
Din păcate, oamenii din societatea actuală tind să dea o importanță minoră somnului, iar acest lucru se resimte din plin, afectându-ne starea de sănătate.
Este recomandat să va oferiți cu generozitate măcar 7-8 ore de somn pe zi pentru a beneficia din plin de efectele remarcabile asupra stării de sănătate. Făcând acest lucru simplu, îmbunătățim o serie de funcții cognitive cum ar fi abilitatea de a lua decizii logice, abilitatea de învățare și de memorare.
Somnul ajută la recalibrarea circuitelor cerebrale emoționale, astfel că reușim mai bine să gestionăm provocările psihologice și sociale din ziua următoare.
Care sunt efectele pe termen lung asupra organismului uman, cauzate de privarea de somn?
lipsa somnului afectează în mod negativ ritmul circadian (alternanța zi-noapte), astfel că efectele se resimt asupra întregului organism
probleme de memorie, deficit de atenție, probleme de concentrare, probleme de raționament și greutate în a lua decizii, schimbare de dispoziție.
risc în a dezvolta diabet și tensiune arterială sau atac de cord.
cercetarile au arătat că deprivarea de somn poate creste apetitul și senzația de foame, astfel încât poate duce la obezitate. De aceea este recomandat pe lângă un somn bun să avem și o dietă echilibrată, să ne hidratăm suficient și să avem activitate fizică adecvată.
S-a constatat că deprivarea de somn cauzeaza scaderea libidoului și a interesului pentru sex.
Dormind suficient, refacem starea metabolică a organismului prin reglarea glucozei și a insulinei. De asemenea, somnul menține flora microbiologică bogată din intestin, astfel ajutând la reglarea digestiei și a tranzitului intestinal.
Din cauza deprivării de somn sistemul imunitar se slăbește. Un somn odihnitor ajută la lupta împotriva afecțiunilor maligne și previne infecțiile.
Privarea de somn face ca tenul să fie tern, accentuează liniile fine și ridurile, cauzează apariția cearcănelor și a petelor pigmentare de sub ochii.
Unele studii au observat că persoanele cu o calitate slabă a somnului prezintă o pierdere transepidermică a apei, rezultând o piele mai deshidratată, iar funcția de barieră cutanată a pielii este mult scăzută.
S-a mai arătat că deficitul de somn poate cauza “căderea” pleoapelor, încetinește recuperarea și regenerarea celulară, se produce edemul local și hiperpigmentare în jurul ochiilor, ceea ce duce la apariția cearcanelor, ridurilor și liniilor fine. Ridurile de somn apar datorită presiunii feței asupra saltelei, pernei sau brațelor în timpul somului și se produc ca urmare a repetării compresiei mecanice. Acestea sunt diferite față de ridurile de expresie deoarece apar la limitele ligamentelor, sunt perpendiculare pe ridurile de expresie și mecanismul lor de producere este un factor din exterior.
Lipsa somnului pe termen lung poate chiar cauza sau întreține unele boli de piele. Spre exemplu, lipsa somnului poate duce prin diferite mecanisme la agravarea acneei, activarea puseelor de dermatită atopică, intensificarea inflamațiilor și pruritului din boala psoriazică.
Ce soluții avem?
Pentru a ajuta organismul să aibă o bună funcționare și pentru a contracara efectele nocive ale deficitului de somn, trebuie în primul rând să prevenim aceste efecte, oferindu-ne zilnic minim 8 ore de somn. Atunci când nu reușim să facem acest lucru, pentru a ajuta corpul să se simtă și să arate mai bine, putem folosi tehnologii externe și produse cosmetice care să aducă un plus de vitalitate în corp.
În clinica noastră, puteți găsi o varietate de aparate și tehnologii care vin în sprijinul dumneavoastră, îmbunătățind calitatea structurii pielii, de tipul laserelor non-invazive precum laserul ClearLift, ClearSkin, radiofrecvența monopolară sau tripolară, microneedlingul cu radiofrecvența Legend Pro, Dermapen 4 și multe altele, care redau tonusul și elasticitatea pielii, putându-vă bucura de un efect vizibil imediat; tratamentul Oxygeneo ce promovează regenerarea celulară și oferă un aport de vitamine și minerale tenului prin serurile folosite în timpul tratamentului.
Te așteptăm la Azeena să te bucuri de aceste proceduri benefice pentru organism, pe care le poți combina cu multe alte tratamente inovative de remodelare corporală și estetică facială, pentru a te simți bine în propriul corp.
Comments