top of page

Protecția solară - esențială în protejarea sănătății pielii tale



Radiația UV este cel mai important factor de risc pentru cancerul de piele și trebuie să luăm măsuri clare de protecție pentru a minimiza expunerea la soare.

Ca și măsuri generale, expunerea la soare trebuie să fie limitată, mai ales între orele 10 dimineața și 17, când este cea mai ridicată intensitate a radiației UV.

De asemenea este importantă și protecția mecanică cu îmbrăcăminte, ochelari de soare, palarie și mai ales un filtru solar care are SPF 50 și este rezistent la apă.

Ce înseamnă SPF?

SPF (sun protection factor) este un număr care reprezintă raportul dintre timpul necesar pielii expuse la soare să se înroșească atunci când a fost aplicată protecția solară și atunci când nu a fost aplicată. De exemplu, dacă pentru o persoană sunt necesare 10 minute de expunere pentru a începe să se înroșească, utilizând corect o cremă SPF30, aceleiași persoane i-ar fi necesare 300 de minute, adică 5 ore.

Să ținem cont totuși, că eficiența SPF-urilor dispare după aproximativ 2 ore, acestea trebuind a fi reaplicate. De asemenea, majoritatea oamenilor folosesc doar 25-50% din cantitatea recomandată la o aplicare, fapt care scade protecția.

Ce sunt filtrele solare?

Filtrele utilizate în cremele cu protecție solară se împart în filtre chimice și filtre minerale.


Filtrele chimice sunt primele apărute, și în general, sunt mai puțin vizibile pe piele, ceea ce le face populare în formulările cosmetice. Cu toate acestea, ele pot cauza iritații sau reacții alergice, mai cu seamă la copii și adulți cu pielea sensibilă, și pot fi mai puțin stabile în lumina soarelui, ceea ce înseamnă că trebuie aplicate mai des.

Filtrele chimice se absorb în piele în loc să formeze o barieră la suprafață, cauzând apoi o reacție chimică ce transformă razele UV în căldură inofensivă pentru piele. Cele mai frecvente filtre chimice utilizate în formularea cremelor de protecție solară, sunt: Oxybenzone, Avobenzone, Octisalte, Octocrylene, Oxtinoxate si Homosalate. Acestea trebuie aplicate cu 20 minute înainte de expunerea la soare.


Filtrele minerale sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații, sunt mai foto-stabile și oferă protecție împotriva spectrului larg de radiații UVA și UVB. De asemenea, ele nu pătrund în piele, ceea ce le face o opțiune bună pentru persoanele cu piele sensibilă, sau care sunt preocupate de expunerea la substanțe chimice potențial nocive.

Sunt doar două ingrediente aprobate care intră în această categorie: oxidul de zinc și dioxidul de titaniu.

Oxidul de zinc este superior oxidului de titaniu, deoarece asigură atât protecție UVA cât și UVB. În funcție de particulele utilizate, acestea pot lăsa o urmă albă pe piele.


Cremele cu SPF se aplică cu 20 de minute înainte de a vă expune la soare și se reaplică la fiecare 2 ore, după băi sau transpirație excesivă.


Utilizarea unor cantități insuficiente de cremă solară sau aplicarea acesteia în mod insuficient poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, pete solare și creșterea riscului de dezvoltare a cancerului de piele.


Acordați o importanță maximă verificării nevilor (alunițelor) și petelor solare.

Dacă observați schimbări în mărime, formă, culoare, textură sau evoluție e necesar să solicitați sfatul unui medic dermatolog. Este deosebit de important să monitorizați creșterile rapide ale alunițelor sau modificările de culoare (peste 2 culori în aceeași leziune), caracteristici care ar trebui să ridice suspiciuni de posibil cancer de piele.


În concluzie:

  • protecția solară este esențială pentru a ne proteja pielea împotriva efectelor nocive ale radiației UV și prevenirea cancerului de piele.

  • Este important să aplicați o cantitate generoasă de cremă cu filtru solar cu spectru larg, din 2 în 2 ore, să purtați pălării, ochelari de soare, îmbrăcăminte cu protecție UV și să evitați expunerea la soare între orele 10 dimineața și 17.

  • Monitorizați cu atenție orice modificare în aspectul alunițelor sau petelor solare și fiți în alertă pentru semnele care ar putea indica dezvoltarea cancerului de piele.

  • Filtrele chimice pot cauza iritații și alergii, pe când filtrele minerale se potrivesc mai ales persoanelor cu tenul sensibil, reactiv și copiilor fiind mult mai bine tolerate.


Nu uita că aplicarea factorului de protecție, pe langa faptul că protejează împotriva petelor pigmentare, îți poate salva viața prin prevenirea melanomului. Ai grijă de sănătatea ta!

Stabilește o programare la medicii noștri dermatologi.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page