Pentru a explora echilibrul dintre corp, minte și suflet, este important să înțelegem interacțiunea complexă dintre aceste aspecte ale ființei umane. Corpul reprezintă aspectul fizic al unei persoane, care include organismul, structura fizică și funcțiile sale. Mintea se referă la aspectul mental și intelectual al unei persoane, inclusiv gândurile, emoțiile, conștiința și procesele cognitive. Sufletul este adesea asociat cu aspectul spiritual al unei persoane, exprimându-se prin credințe, valorile personale, conexiunea cu ceva mai mare decât sinele și scopul vieții.
Echilibrul dintre aceste trei aspecte poate fi esențial pentru starea de bine și satisfacția personală. O abordare holistică a sănătății și bunăstării poate implica îngrijirea și susținerea corpului prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată.
O alimentație sănătoasă nu trebuie sa fie una restrictivă, ba din contră, este una bogată în savoare, gusturi, care să îți satisfacă plăcerea de a mânca, dar care să îți ofere nutrienții necesari pentru buna funcționare a organismului.
Studiile efectuate în comunitățile cele mai longevive au următoarele puncte comune:
95% din alimentație se bazează pe legume și fructe, ierburi și condimente, asigurând astfel necesarul de fitonutrienți, antioxidanți și flavonoizi
consumă o cantitate mare de apă
au un consum redus de zahăr procesat
consumă o cantitate mică de produse lactate
au un consum redus de carbohidrați simpli
nu consumă alimente semi-procesate sau de tip fast-food
Este indubitabil faptul că MIȘCAREA aduce BENEFICII multiple atât corpului, dar și minții noastre. Mișcarea ne susține corpul, ajută la menținerea tonusului muscular, la lubrifierea articulațiilor, întărește oasele, previne apariția unor boli și ne prelungește viața.
Studiile spun ca 2,5 ore de activitate sportivă efectuată pe săptămână, adică echivalentul a 30 de minute pe zi timp de 5 zile la intensitate moderată ajută la:
scăderea riscului mortalității
scade riscul bolilor cardio-vasculare și afecțiunile asociate cu bolile coronare
scade rata diabetului zaharat de tip II
reduce depresia
crește nivelul de energie
Pentru a face mișcare nu trebuie să mergi la sală; îți poți alege o activitate care îți face plăcere să o practici zilnic: mers pe jos, jogging, dans sau poți face sport chiar și acasă - sunt numeroase programe la care ai acces doar la un click distanță.
O MINTE calmă și prezentă își poate atinge creativitatea; o minte condusă în mod creativ este o minte dinamică, curioasă și deschisă. Când mintea noastră este deschisă suntem conectați cu noi înșine, cu cei din jurul nostru și avem o mai mare claritate asupra scopurilor noastre.
Pentru a dezvolta un sine robust trebuie în primul rând să ne uităm la noi înșine, să învățăm sa ne tratăm cu bunătate, respect și compasiune.
Psihologistul Martin Seligman a dezvoltat o metodă ce ne oferă răspunsuri la ce ne aduce de fapt bucurie și împlinire. Metoda PERMA susține că emoțiile pozitive, implicarea în diverse activități, dezvoltarea relațiilor sănătoase, setarea unui scop pentru care te trezești în fiecare zi și obținerea succesului sunt ingredientele ce ne ajută să fim mai fericiți și împliniți.
Cum poți dezvolta emoții pozitive?
În primul rând începe cu tine.
Pentru a dezvolta respectul de sine, trebuie să renunțăm la dialogul negativ și judecată de sine și să ne focusăm pe cum să ne hrănim cu gânduri și emoții pozitive. Poți face asta prin afirmații pozitive, prin cultivarea stării de calm și prin dezvoltarea unor strategii care să te ajute să faci față stresului și a presiunii de a face mereu ceea ce trebuie.
Îngrijirea SUFLETULUI poate implica conectarea cu valorile personale, explorarea sensului și scopului vieții, practicarea recunoștinței și cultivarea relațiilor sănătoase.
Walter Miller Jr. spunea: ” Tu nu ai un suflet. Tu ești un suflet! Tu ai un corp.”
Hrănirea sufletului poate începe prin călătoria spre ceea ce numim menirea fiecăruia. Menirea este ceva personal, iar cum privim acest lucru poate fi influențat de societatea din care facem parte, de cultură, experiența personală, etc. Pentru majoritatea persoanelor care sunt interesați de dezvoltare personală, menirea este călătoria spre cine sunt ei cu adevărat, dezvoltarea unicității și folosirea acesteia în scopul de a aduce valoare în viața celor din jur.
Cu toții suntem conectați, cu toții suntem unici, iar unicitatea ne oferă tuturor posibilitatea de a veni în sprijinul celorlalți, de a evolua împreună și de a accesa puterea infinită care se regăsește în fiecare dintre noi.
Echilibrul dintre corp, minte și suflet poate fi diferit pentru fiecare persoană și poate evolua în timp. Este important să acordăm atenție și grijă tuturor aspectelor noastre și să căutăm armonia și echilibrul între acestea pentru a trăi o viață împlinită și autentică.
Comments